Uczniowie technikum informatycznego oraz obsługi turystycznej odbyli praktyki w jednym z najpiękniejszych miast Hiszpanii w ramach projektu ”MIĘDZYNARODOWE DOŚWIADCZENIE INSPIRACJĄ DO ROZWOJU” Programu Erasmus+. Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej, realizowany przez FRSE-Narodową Agencję Programu Erasmus+.

Praktyki informatyków odbywały się w firmach:  ONG Infanca, Adolescencia i Malaga Micro, gdzie uczniowie wykonywali różne zadania: tworzenie kanału YouTube, praca w programie deweloperskim Word Press, sprawdzanie twardych dysków, diagnozowanie awarii, wymiana wadliwych podzespołów, optymalizacja i pozycjonowanie stron internetowych w przeglądarce Google, tworzenie responsywnej strony internetowej przy pomocy HTML, CSS i języka programowania Java Script. Uczniowie technikum obsługi turystycznej podczas swoich praktyk pogłębiali wiedzę o kulturze, historii, architekturze, zabytkach, florze i faunie oraz innych atrakcjach turystycznych kraju śródziemnomorskiego, a przede wszystkim Malagi będącej stolicą zarówno Andaluzji, jak i wybrzeża Słońca. Odbywali praktyki w Malaga Adventures, QQBikes, Feel Hostels Siente Turismo. Hiszpańscy pracodawcy byli bardzo otwarci, chętnie dzielili się z młodymi ludźmi wiedzą i doświadczeniem. Uczniowie otrzymali pochwały za odpowiedzialność, punktualność, stuprocentową frekwencję i duże zaangażowanie podczas realizacji przydzielonych zadań.

Październikowy pobyt 26 uczniów na praktykach był zaplanowany ze szczegółami: przygotowanie językowe, wypłata kieszonkowego, wypełnianie dokumentów, przedstawienie szczegółowego planu pobytu, praktyk i programu kulturowego. Podróż obfitowała w wiele wrażeń: lot samolotem i podziwianie Malagi: portu, katedry, muzeów, twierdzy Alcazaba i Gibralfaro. Wycieczka do wąwozu CAMINITO DEL REY pozwalała poznać środowisko geograficzne Hiszpanii a wędrówka po ścieżkach zawieszonych na ścianach skalnych na wysokości 100 metrów dostarczyła każdemu nieoczekiwanej dawki adrenaliny i wspomnień z tak niezwykłego miejsca stworzonego przez naturę.  Do codziennych atrakcji należały również spacery marmurowymi uliczkami, obserwowanie niezwykłych restauracji serwujących słynne tapas oraz aromatyczną kawę i popularne churrosy z czekoladą, zachwyt wzbudzały czarujące wystawy sklepowe, liczne stragany z pamiątkami, wyczuwało się kuszący aromat karmelizowanych orzechów – Sabor a Espania, a na targu Atarazanas można było zakupić egzotyczne stworzenia morskie, kilkadziesiąt rodzajów serów, oliwek, owoców… oraz wędlin na czele ze słynną szynką dojrzewającą – jamon serrano.

Reasumując – zagraniczna mobilność umożliwiła uczniom podniesienie kompetencji zawodowych, kulturowych i społecznych, zapewniła pogłębienie umiejętności językowych i rozbudziła ciekawość świata oraz apetyt na dalszy rozwój prowadzący do sukcesu zawodowego.

 Małgorzata Tomczyk – koordynator projektu

inf. Zespół Szkół nr 1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × five =