Uczniowie ze szkół specjalnych w Kolbuszowej, Strzyżowie, Rudniku nad Sanem, Przemyślu i Sandomierzu odwiedzili pod koniec minionego tygodnia Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Grębowie, by wspólnie podzielić się kulinarną wiedzą podczas XI Spotkań z Kuchnią noszących nazwę „Kuchnia Mojego Regionu w Nowoczesnej Odsłonie”. Na stołach zawitały rogaliki ze smażoną różą, pigwą i piwnonią, broziaki, placek z buraka, zupa szczawiowa z jakiem przepiórczym i wiele innych wykwintnych dań.

Kulinarne spotkanie wykorzystał starosta tarnobrzeski Jerzy Sudoł, by przy okazji złożyć wszystkim najmłodszym życzenia z okazji Dnia Dziecka i wręczyć prezent dla uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Grębowie. Był to czek na dwa tysiące złotych.

– Nie mogłem tego zrobić 1 czerwca, ponieważ uczniowie pojechali wtedy na wycieczkę, jestem za to dziś – wyjaśnił Jerzy Sudoł wręczając prezent. – Cieszę się, że mogę tu być podczas kolejnych Spotkań z Kuchnią. W naszej tradycji lasowiackiej kuchnia zawsze stanowiła bardzo ważne miejsce w życiu rodzinnym. Jednoczyła, pokazywała jak często można z niczego zrobić coś – dodał starosta zaznaczając, że
nasze regionalne tradycje trzeba pielęgnować.

Jak co roku torbą cukierków obdarowała uczestników konkursu Krystyna Kozieja, radna powiatu tarnobrzeskiego. Pałac Dolańskich po raz pierwszy, przy okazji tegorocznych kulinarnych zmagań, odwiedził Jerzy Borcz, dyrektor rzeszowskiego Oddziału Terenowego Krajowego
Ośrodka Wsparcia Rozwoju Rynków Rolniczych i Przewodniczący Sejmiku Samorządowego Województwa Podkarpackiego, który przywiózł prezenty dla wszystkich ekip konkursowych i wyraził swoje oczarowanie tym miejscem i samą imprezą.

Wszystkie dania przygotowane przez uczestników kulinarnych zmagań zostały docenione przez zaproszonych gości.

Źródło: Starostwo Powiatowe w Tarnobrzegu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj