Już po raz dwunasty Stowarzyszenie Dolina Smaku podejmuje się wyjątkowej, bo jedynej w Polsce inicjatywy, która stała się piękną wizytówką Tarnobrzega. W noc poprzedzającą Święto Trzech Króli, dziewięcioosobowa ekipa Stowarzyszenia przy wsparciu wielu zaprzyjaźnionych Pomocników wypieka jedyne w swoim rodzaju drożdżowe bułeczki, które tak jak niegdyś, tak i dziś symbolizują życzenia szczodrego i dobrego roku.
Ta regionalna tradycja, sięgająca czasów naszych prababć i pradziadków, została ożywiona przez Dolinę Smaku 12 lat temu i wzbogacona o wymiar charytatywny.
Kolejny już raz, 6 stycznia 2025 r., podczas Święta Trzech Króli, bułeczki szczodraki będą dostępne w sprzedaży na pl. Bartosza Głowackiego w Tarnobrzegu, przy tarnobrzeskich parafiach oraz przy kościele w Chmielowie, a całkowity dochód zostanie przekazany na rzecz trzech osób z niepełnosprawnościami. Dokładna rozpiska punktów i godzin sprzedaży szczodraków zostanie podana na Fb – Dolina Smaku. W tym roku beneficjentami akcji są Zosia Zając oraz Karol i Piotr Rzepeccy – trójka niezwykłych ludzi, którzy na co dzień mierzą się z licznymi wyzwaniami, ale nie poddają się w walce o lepsze życie.
Zosia, Piotr i Karol
Zosia Zając urodziła się 11 listopada 2004 r. z przepukliną oponowo-rdzeniową i wodogłowiem. Następstwem tej wady jest pęcherz neurogenny, niedowład kończyn dolnych, wrodzona wada serca – niedomykalność zastawki aortalnej oraz skolioza. Od urodzenia Zosia, mieszkanka Chmielowa dzielnie walczy z chorobą i przeciwnościami losu. W 2024 r. Zosia ukończyła technikum obsługi turystycznej w Zespole Szkół nr 1 w Tarnobrzegu. Nastolatka potrzebuje ciągłej rehabilitacji ze względu na postępująca skoliozę, codziennie musi także przyjmować kosztowne leki, a do jej normalnego funkcjonowania niezbędny jest sprzęt rehabilitacyjny. Najbardziej wózek inwalidzki. Kilka miesięcy temu Zosia przeszła operację wytworzenia szczelnej przetoki moczowej do cewnikowania i do tej pory boryka się z komplikacjami pooperacyjnymi. Mimo swej niepełnosprawności jest pogodna i cieszy się każdą chwilą. Zosia lubi słuchać muzyki, oglądać polskie komedie, a także chodzić na długie spacery. Ponadto kocha zwierzęta, a także poznawać nowych ludzi, szczególnie na obozach organizowanych przez Fundację Aktywnej Rehabilitacji.
23-letni Piotr i 19-letni Karol Rzepeccy – dwaj niepełnosprawni od urodzenia bracia z Tarnobrzega. Starszy cierpi na porażenie mózgowe czterokończynowe, padaczkę i refluks. Nie chodzi i nie siedzi samodzielnie, wymaga stałej opieki. Młodszy urodził się z przepukliną oponowo-rdzeniową, wodogłowiem i pęcherzem neurogennym. Porusza się na aktywnym wózku. Ich codzienna sprawność w ogromnej mierze zależy od rehabilitacji. Pełnoletniość, którą obaj bracia osiągnęli, wykreśliła ich niestety z opieki fundacji, które swoją pomoc dedykują dzieciom. Potrzeby dorosłych niepełnosprawnych wcale się jednak nie zmniejszyły. Wręcz przeciwnie, urosły tak, jak urośli oni. Nie zmalała także potrzeba ich rehabilitacji.
Od kilku lat, bracia Rzepeccy uczestniczą raz w roku w dwutygodniowym turnusie rehabilitacyjnym organizowanym przez Świętokrzyskie Centrum Rehabilitacji i Terapii „Złota Rybka”. Pobyt Piotra i Karola dofinansowywany jest z pieniędzy, które Stowarzyszenie Dolina Smaku pozyskuje ze sprzedaży szczodraków.
– Dobroć to język, który każdy rozumie. Ta akcja od dwunastu lat łączy ludzi o wielkich sercach, którzy nie szczędzą swojego czasu i wysiłku, by na progu Nowego Roku dać świadectwo wrażliwości. To nasz pomysł i dowód na to, że razem możemy zmieniać świat – zaczynając od naszego najbliższego otoczenia, od tych, którzy tej pomocy potrzebują – mówi Monika Zając, prezes Stowarzyszenia Dolina Smaku z Tarnobrzegu.
Młodzież w akcji – wspólne wypiekanie szczodraków
W tym roku do tej wyjątkowej inicjatywy po raz drugi dołączyła społeczność Zespołu Szkół nr 1 im. ks. kard. S. Wyszyńskiego w Tarnobrzegu. Uczniowie klas gastronomicznych wspólnie z członkami Doliny Smaku i przyjaciółmi wezmą udział w wypieku szczodraków w wigilię Święta Trzech Króli. To niezwykła okazja dla młodzieży, by nie tylko nauczyć się tradycyjnych technik piekarskich, ale przede wszystkim, by uczestniczyć w akcji, która niesie realną pomoc potrzebującym.
Pomoc na wagę złota – jak można się zaangażować?
Do 4 stycznia 2025 r. można wspierać organizatorów, dostarczając niezbędne produkty do wypieku szczodraków. Potrzebne są: mąka, masło, margaryna, drożdże, cukier, cynamon, mak, czekolada, przyprawy ziołowe i mleko. W sprawie produktów prosimy kontaktować się z członkami Stowarzyszenia Dolina Smaku, można je przynosić także do dwóch punktów:
Biuro Toro Ubezpieczenia Arkadiusz Błasiak, ul. Mickiewicza 1 w Tarnobrzegu, w godz. 8:00 – 16:00 (czwartek-piątek),
Biuro A&M Rzeczoznawca Majątkowy Agata Gorycka, ul. Jachowicza 5/3 w Tarnobrzegu,
w godz. 8:00-16:00 (czwartek-piątek).
Zamów szczodraki przez Messengera
Przyjmujemy zamówienia na szczodraki – chcesz wesprzeć akcję i odebrać szczodraki w niedzielę – 5 stycznia br. w Zespole Szkół nr 1 w Tarnobrzegu między godz. 18:00-19:00 lub 6 stycznia br. na pl. Bartosza Głowackiego od godz.10:00 do ostatniej bułeczki? Napisz do Dolina Smaku lub członków stowarzyszenia na Messengerze i złóż zamówienie. Nieodebrane szczodraki zostaną przekazane do sprzedaży.
Dołącz do #szczodrakchallenge i szerz dobro
Dolina Smaku zaprasza wszystkich do udziału w wirtualnej akcji #szczodrakchallenge. Wystarczy upiec szczodraki według swojego przepisu lub receptury udostępnionej przez Stowarzyszenie, a następnie podzielić się nimi z bliskimi i nominować do wyzwania kolejne trzy osoby lub organizacje. Na wykonanie zadania jest 48 godzin. To doskonały sposób, by nie tylko kultywować tradycję, ale również wspierać tych, którzy potrzebują pomocy.
Tradycja, solidarność i dobro w jednym miejscu
Dzięki zaangażowaniu lokalnej społeczności oraz osób o wielkich sercach, akcja szczodrakowa rokrocznie przynosi realną pomoc potrzebującym. To dowód na to, że tradycja może być pięknym pretekstem do tworzenia dobra, budowania więzi i wspólnoty. Stowarzyszenie Dolina Smaku dziękuje wszystkim, którzy włączają się w akcję – zarówno tym, którzy poświęcają swój czas na wypiek bułeczek, jak i tym, którzy wspierają przedsięwzięcie finansowo lub darami.
info: Stowarzyszenie Dolina Smaku