Uroczyste wręczenie nagród w konkursie „Gotowanie na niebiesko” pod koniec czerwca w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Teresy i Seweryna Dolańskich w Grębowie było zwieńczeniem obchodzonego w kwietniu Dnia Świadomości i Wiedzy Na Temat Autyzmu.

W związku z przypadającym 2 kwietnia Dniem Świadomości i Wiedzy Na Temat Autyzmu terapeuci zorganizowali konkurs dla dzieci i rodziców, w którym trzeba było stworzyć potrawy z niebieskim akcentem. Akcent musiał być niebieski, bo to kolor solidarności z autyzmem.  Niebieski, najgłębszy z kolorów, to  kolor niewinności i nadziei, i dlatego najlepiej koresponduje z autyzmem uznawanym za tajemnicze zaburzenie, które powoduje, że osoby na nie cierpiące odbierają świat w sposób odmienny.

Celem akcji była edukacja najmłodszych oraz zwrócenie uwagi na problemy osób z autyzmem. Terapeuci przygotowali propozycje ćwiczeń i zabaw oraz filmików edukacyjnych, dzięki którym starali się przybliżyć tematykę autyzmu oraz pokazać świat z perspektywy dziecka z autyzmem.

W głosowaniu internautów na profilu facebookowym zwycięzcą konkursu została Jolanta Gorczyca z dziećmi. Wyróżniono też dwie osoby z największa liczbą głosów: Elżbietę Domańską – Hołody oraz Monikę Kaczor z synem. Nagrodami w konkursie były trzy torty przygotowane w SOSW Grębów przez Agatę Biesiadecką, nauczycielkę przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Oprócz tego uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, niebieskie bezowe lizaki oraz przybory kuchenne.

Info i foto: Starostwo Powiatowe w Tarnobrzegu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj